vanwege de geldende maatregelen m.b.t. evenementen en het afstand houden in het algemeen, dat we dit jaar geen bijenmarkt kunnen organiseren, hopelijk kan dat volgend jaar weer.

Zie bij fotoos

Besmettelijke ziekte bij bijen in Drenthe vastgesteld

Onder verschillende bijenvolken van één imker in de provincie Drenthe is de ziekte Amerikaans Vuilbroed vastgesteld. De besmette bijenvolken stonden op korte afstand van elkaar op twee locaties, in de gemeente Emmen en  de gemeente Borger-Odoorn. 

Amerikaans Vuilbroed is een besmettelijke bijenziekte en daarom zijn de bijenvolken geruimd. Om verdere verspreiding te voorkomen, heeft het ministerie van Economische Zaken een vervoersverbod van drie kilometer ingesteld, dat zojuist is ingegaan en tenminste 30 dagen duurt. De NVWA houdt controle op de bijenvolken die in dat gebied worden gehouden.

Amerikaans vuilbroed

Amerikaans vuilbroed is een ziekte onder larven van de honingbij. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie blijven lang kiemkrachtig en zijn resistent tegen hitte en uitdroging.

Documenten

  • Tijdelijke regeling vervoersverbod Emmen Borger Odoorn

    Tijdelijke regeling vervoersverbod op het vervoer van bijen in of vanuit een 3 km-gebied in Emmen - Borger-Odoorn.

    Regeling | 09-06-2017

  • Beperkingsgebied Amerikaans Vuilbroed Exloo Weerdinge

    Kaart | 09-06-2017