Kijktip: 23 april

Omroep MAX, 19.00-20.00 uur.- Eper bijen in beeld

Zie bij fotoos

Bijen- en Honingmarkt Epe, op woensdag 3 augustus 2017 van 08.30u.-13.00u., in het centrum tussen Gemeentehuis en Albert Heijn, Marktplein 1, Epe.

Op de 1e woensdag van augustus wordt voor de 65e keer de bijen- en honingmarkt in Epe gehouden.

Voor de imker is begin augustus traditiegetrouw de tijd om bijenvolken te verhandelen. Deze traditionele handel heeft ook nu nog een rol op de Bijen- en Honingmarkt. Imkers van de bijenhoudersvereniging “de Imme” uit Epe en haar buurverenigingen worden enthousiast gemaakt hun bijenvolken te verhandelen. Daarnaast bieden deze imkers hun eigen honing aan, verkopen overcomplete imkermaterialen en vertellen over hun hobby. Ook zijn er professionele imkers met een veelheid aan honingsoorten en imkerbenodigdheden.

De markt richt zich daarnaast op kinderen en educatie. De ‘Schminkerie’ tovert kinderen om tot bijtjes. In een imkerpak wanen ze zich even een echte imker. Bij de kijkkast kan, met een veilige glasplaat ertussen, een bijenvolk worden bekeken. Imkers leggen uit wie de koningin is, hoe je een dar herkent en waar de honing en het stuifmeel zijn te vinden.

De infokraam van onze imkervereniging De Imme is er voor al uw vragen over bijen, planten en bomen. Wanneer u zelf meer over bijenhouden zou willen weten dan vertellen onze imkers er graag over. Verder zijn er kramen met oude ambachten en streekproducten. Ook zijn er bloemenzaden en bijenplanten te koop.

NB Als bezoeker van de markt is het waarschijnlijk geruststellend te weten dat de handel in bijenvolken niet op, maar naast de markt plaats vindt.

Heeft u interesse om deel te nemen aan de Eper Honing- en Bijenmarkt, neem dan contact op met Miriam Aukes, tel. 06-41974065, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Besmettelijke ziekte bij bijen in Drenthe vastgesteld

Onder verschillende bijenvolken van één imker in de provincie Drenthe is de ziekte Amerikaans Vuilbroed vastgesteld. De besmette bijenvolken stonden op korte afstand van elkaar op twee locaties, in de gemeente Emmen en  de gemeente Borger-Odoorn. 

Amerikaans Vuilbroed is een besmettelijke bijenziekte en daarom zijn de bijenvolken geruimd. Om verdere verspreiding te voorkomen, heeft het ministerie van Economische Zaken een vervoersverbod van drie kilometer ingesteld, dat zojuist is ingegaan en tenminste 30 dagen duurt. De NVWA houdt controle op de bijenvolken die in dat gebied worden gehouden.

Amerikaans vuilbroed

Amerikaans vuilbroed is een ziekte onder larven van de honingbij. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie blijven lang kiemkrachtig en zijn resistent tegen hitte en uitdroging.

Documenten

  • Tijdelijke regeling vervoersverbod Emmen Borger Odoorn

    Tijdelijke regeling vervoersverbod op het vervoer van bijen in of vanuit een 3 km-gebied in Emmen - Borger-Odoorn.

    Regeling | 09-06-2017

  • Beperkingsgebied Amerikaans Vuilbroed Exloo Weerdinge

    Kaart | 09-06-2017