Vernietiging
Imkercontroleur Jan Kruit telde tot nu toe zes besmette bijenvolken in het Noorden. Gevolgen: een vervoersverbod van bijen in een straal van drie kilometer, het vernietigen van het besmette volk en de kasten waarin ze huizen, inclusief honingraten. De controleurs hebben inmiddels ruim 360 bijenvolken bij zo'n 50 imkers gecontroleerd op vuilbroed. Het aantal infecties is relatief laag, zegt Kruit. Omdat de winterslaap eraan komt kan hij op zijn vroegst volgend voorjaar uitsluiten of het daarmee voorbij is.

Drab
De ziekte is eigenlijk een bacteriële infectie die het broedsel van een kolonie verandert in een soort drab. Het is al acht jaar niet in het Noorden aangetroffen, maar de afgelopen weken werd de ziekte vastgesteld in Zuidlaren, Buinerveen en Stadskanaal.

 

Lege honingpotjes
Waar de besmetting vandaan komt is onduidelijk. Vroeger was het vermoeden dat bijen hadden gesnoept uit lege honingpotjes van Amerikanen die hier gelegerd waren. 'Daarom hebben we nu van die flappen op onze glasbakken.' De bacterieën zijn volgens wetenschappers nu latent aanwezig bij alle bijen en slaan toe als de bijen verzwakken, vertelt Kruit.

Bron