Bijen- en Honingmarkt Epe, op woensdag 7 augustus 2019 van 08.30-13.30 uur, in het centrum tussen Gemeentehuis en Albert Heijn, aan het Marktplein in Epe.

Op woensdag 7 augustus wordt voor de 67ste keer de jaarlijkse Bijen- en Honingmarkt in Epe georganiseerd door de Imkervereniging Epe.

Op de bijen-informatiemarkt kunt u zich laten bijpraten over het belang van de bij. Bijen zorgen voor bestuiving van gewassen en dragen zo bij aan onze voedselvoorziening. De informatiekraam van onze imkervereniging De Imme is er voor al uw vragen over bijen, honing, drachtplanten en bomen. Wanneer u zelf meer over bijenhouden wilt weten dan vertellen onze imkers er graag over. Ook verkopen we lokale honing van imkers van de vereniging.

Er zijn demonstraties van diverse ambachten te zien, zoals korfvlechten en pottenbakken en de gemaakte producten zijn te koop. Uiteraard zijn er kramen van professionele honingverkopers met een veelheid aan vooral Nederlandse honingsoorten en ook imkerbenodigdheden zijn op de markt aanwezig. Verder zijn er kramen met natuurinformatie, streekproducten en bijenplanten. Het imkercafé is het trefpunt voor koffie/thee en een gezellig (imker)praatje, zo biedt de markt imkers de gelegenheid om elkaar en geïnteresseerden te spreken.

De markt richt zich daarnaast op kinderen. De ‘Schminkerie’ is present om kinderen tot bijtjes om te toveren. Kinderen kunnen zich verkleden, om met een imkerpak aan, zich even een echte imker te voelen. Bij de kijkkast kan, met een veilige glasplaat ertussen, een bijenvolk worden bekeken met daarin een gemerkte koningin. Imkers leggen uit wie de koningin is, hoe je een dar herkent en waar de honing en het stuifmeel zijn te vinden. Ook kunnen echte bijenwaskaarsen gemaakt worden.

Voor de imker was begin augustus traditiegetrouw de tijd om bijenvolken te verhandelen, een uitgelezen moment om overcomplete bijenvolken te verkopen of om een bijenvolk aan te schaffen en daarmee naar de heide af te reizen. Tegenwoordig is deze traditionele handel nog maar beperkt, maar heeft ook nu nog een rol op de markt. Imkers van de Bijenhouders Vereniging “De Imme” uit Epe en haar buurverenigingen worden enthousiast gemaakt hun bijenvolken te verhandelen en overcomplete imkermaterialen te verkopen.

Om 10.00 uur wordt de markt officieel geopend door wethouder Erik Visser. De markt is geopend van 8.30 tot 13.30 uur. Toegang is gratis.