Beste mede-imkers,

Een kort bericht ditmaal. De klusochtend van de 1e dinsdag in mei is goed verlopen. Dit keer waren wij met z’n 5en. Er is hard gewerkt en de stal met bestrating ziet er weer prima

uit.En natuurlijk hebben we de laatste ervaringen met onze bijen uitgewisseld. Altijd weer boeiend en leerzaam. De eerstvolgende klusochtend is op dinsdag 3 juni a.s. Zet het in je agenda, dan vergeet je het niet, hoe meer helpende handen, hoe sneller de klus geklaard is!

Denken jullie ook aan de 2 potjes honing voor de sponsors? Als we allemaal 2 potjes beschikbaar stellen dan hebben we genoeg om uit te delen.

Op 10 mei j.l.  werd op de Tooropweg een stuk grond van 3,5 ha met wilde bloemenzaad, (bijenmengsel van De Bolster) ingezaaid. Dit is een initiatief van de Rotaryclub Epe om bij te dragen tot een verbetering van het biotoop in onze gemeente. Ik was daarbij aanwezig, namens onze vereniging. Totaal werd er 9 kg bloemenzaad (Tubbingermengsel) ingezaaid bij een van de leden van de Rotary. 

Daar zijn wij als imkers natuurlijk erg blij mee. En als het allemaal mee zit dan is dat een mooi drachtgebied voor een of meer bijenvolkeren, die daar neergezet mogen worden. Vooral in de zomermaanden wanneer er een periode na de Linde en voor de heidebloei aanbreekt er weinig dracht voor de bijen te vinden is. Voor diegene die met ruimtegebrek kampt of nog niet die contacten heeft met grondeigenaren van drachtgebieden. (Beginnende imkers) kan dit interessant zijn. Aangezien dit op particulier terrein is zullen er wel een aantal spelregels gelden i.v.m. privacy e.d. Geïnteresseerden kunnen zich bij mij opgeven.

Op een van de lesdagen van de imkeropleiding die onder auspiciën van Erik van Leeuwen en 2 docenten uit Wezep en geassisteerd door Harry Roo, worden 20 enthousiaste cursisten opgeleid tot imker. Toen ik even een kijkje kwam nemen werd er naarstig gezocht naar uitlopende koninginnen en moerdoppen, dat viel natuurlijk nog niet mee, om de koninginnen te vinden, maar een aantal leden van de vereniging, ervaren imkers hebben daar ook nog moeite mee, zoals ondergetekende.

 Het was erg leuk om iedereen zo bezig te zien en zo te zien een leuke club beginnende imkers. Hopelijk mogen we er een aantal begroeten als nieuwe leden van onze vereniging.

Dinsdag 27 mei hebben 200 kinderen van de Gildeschool Hagedoorn Plaatse en de bijenstal bezocht. De kinderen waren zeer geïnteresseerd en hadden veel vragen.  Het was ook mooi dat er zoveel imkers bereid waren om een paar uurtjes de kinderen iets over de bijen te vertellen.  Ook dank aan Frens Benning dat we één van zijn kasten mochten openen en zo de kinderen een raam met bijen konden laten zien. Het was volgens mij  een groot succes, veel kinderen hadden ook al maandagavond op tv een uitzending over bijen gezien. 

Jullie hebben het overlijdensbericht ontvangen van Martien Bijleveld, een imker van het 1e uur en vele jaren een gewaardeerde donateur van onze vereniging. Velen van jullie zullen Martien gekend hebben en dan is het natuurlijk altijd triest om afscheid te moeten nemen van een bekend bijenvriend.

Met vriendelijke groet,
Kees Boersma
Voorzitter Bijenhoudersvereniging Epe, De Imme. 

 

 

 Beelden van de cursus

 

Schoolbezoek aan de bijenstal