Emst, april 2017 

Beste Immenaren,  

We hebben al kunnen genieten van mooie dagen in het voorjaar! Na de voorjaarscontrole in maart, hebben we nu de honingkamers erop gezet en kunnen de bijen aan de slag. Kersen- en perenbomen staan in volle bloei, en de appelbomen zullen binnenkort volgen. Een mooi plaatje, die bloesem. De bijen zijn inmiddels uitgevlogen, want de kasten staan al een week in de Betuwe op het fruit en dat is best vroeg dit jaar. Maar ook dicht bij huis bloeien de fruitbomen en zien de weilanden geel van de paardenbloemen. De bijen hebben het voor het uitkiezen, nu maar hopen dat o.a. de temperatuur ook een beetje mee blijft mee werken. 

Onderwerpen:

1. Terugblik op ALV 21/3 en nieuw bestuur ‘De Imme’

2. Oproep voor bijenvolk glazen kast  (ingezonden bericht Hans Stikvoort)

3. Nieuw seizoen Bijenstal

4. Bericht van de Bijenmarktcommissie  

5. Barbecue

6. Terugblik op opfrisavond bij Honingmagazijn

7. Waswafels maken

8. Nieuws uit bijenland     * NBV jaarvergadering     * NBV nieuwe organisatiestructuur  

9. Data verenigingsactiviteiten 2017

10. Kopij voor de nieuwsbrief 

 1. Terugblik ALV 21/3 en nieuw bestuur ‘De Imme’ Een overvolle agenda, maar de vergadering verliep voortvarend. De twee voorstellen voor reglementering van bijenhoudend donateurs zijn besproken. Tijdens de vergadering werden de aftredende bestuursleden Frens Benning en Harry Roo bedankt voor hun bijdrage. Frens werd bedankt voor de maanden als interimvoorzitter, en Harry werd als aftredend secretaris bedankt voor zijn jarenlange inzet. Zij kregen een presentje in de vorm van een gietijzeren bij. Zo ook de eerder afgetreden bestuursleden Kees Boersma, Emmelies Jordens en Henk Wijnsma. Het nieuwe bestuur dat op de ALV is gekozen bestaat uit: Fraukje Bonnema, voorzitter  Marianne de Voogd, secretaris Ron van Lohuizen, penningmeester  Het rooster van aftreden is vanaf heden veranderd, doordat het bestuur uit 3 leden bestaat i.p.v. uit 5 leden zoals voorheen. Dat betekent dat per jaar één bestuurslid aftredend is. Het nieuwe schema ziet er als volgt uit: penningmeester aftredend per 2018, voorzitter aftredend per 2019, secretaris aftredend per 2020. 

 2. Oproep voor bijenvolk glazen kast  Hallo imkers,    Zoals jullie weten staat in onze bijenstal een mooie glazen bijenkast voor bezoekers om de inwonende bijtjes te bewonderen met alles waarmee ze bezig zijn. Helaas is dit bijenvolk in de winter doodgegaan. Nu is de kast schoongemaakt en staat weer klaar voor nieuwe bevolking. Mocht één van jullie een (zwerm)volk over hebben dat de kast kan gaan bewonen, dan hoor ik het graag.    Hans Stikvoort Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0578-615063 

 3. Nieuw seizoen Bijenstal De activiteiten bij de Bijenstal voor het nieuwe seizoen gaan binnenkort van start. Met een voorjaarsschoonmaak, binnen en buiten, maar ook met koffie, thee en lekkers. Leuk en gezellig gecombineerd met actie en klusjes, zodat de Bijenstal weer klaar is voor de ontvangst van bezoekers. Kom ook als je niet klust gewoon even aan, iedereen is van harte welkom!  Het eerste klusmoment is op: zaterdag 15 april 2017 vanaf 9.00 uur, voor snoeien, goten leegmaken, ramen wassen, gras maaien, de bijenstal aanvegen etc. etc.

 4. Bericht van de Bijenmarktcommissie De datum voor de 65ste bijenmarkt is vastgesteld op woensdag 2 augustus 2017. Het eerdere plan om de markt naar de zaterdag te verplaatsen, was mede door gebrek aan een geschikte locatie, niet te realiseren. Noteer alvast de datum, het is een mooi moment om met imkers onder elkaar bijeen te komen, voor een praatje, een bakje koffie, of als vrijwilliger, want voor de activiteiten op de markt zoekt de bijenmarktcommissie vrijwilligers. Wil je je nu alvast aanmelden, 

neem dan contact op met Hans Stikvoort (telefoon en mail zie ook hierboven bij het bericht over de glazen kast)  

 De Bijenmarktcommissie Annemiek, Hans, Miriam en Marianne 

 5. Barbecue In de zomer gaan we lekker barbecueën, ook met De Imme. Op zaterdag 19 augustus a.s. houden we onze barbecue bij de Bijenstal. Beste Immenaren, wij rekenen op jullie komst en introducees zijn van harte welkom, dus neem je partner en/of kinderen mee, dat is wel zo gezellig. Het eten en drinken wordt verzorgd, maar we vragen wel een kleine bijdrage van € 5,- per persoon. Aanmelden is wel noodzakelijk en kan nu al bij Fraukje of Marianne (bij voorkeur via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)    6. Terugblik op opfrisavond bij Honingmagazijn Op vrijdag 10 maart en donderdag 23 maart j.l. werden 2 avonden georganiseerd waarvoor zowel oud cursisten van de basiscursus bijenhouden van afgelopen jaren, als ook leden van de Imme waren uitgenodigd. Beide avonden waren goed bezocht, zowel door nog maar enkele jaren imkerende bijenhouders als door ervaren imkers. Naast informatief, was het ook een mooie gelegenheid om onderling met elkaar over de bijen en ervaringen met het imkeren te praten. Peiling onder de aanwezigen gaf als conclusie dat de bijeenkomst voor herhaling vatbaar is. 

 7. Waswafels maken Op de afgelopen ALV was de aanschaf van een apparaat om zelf waswafels te kunnen maken een agendapunt. De Imme wil het apparaat aanschaffen, als daar vanuit de leden en bijenhoudend donateurs belangstelling voor is. Die is er wel bleek op de vergadering, maar ook is er nog onbekendheid met hoe het maken van kunstraat in zijn werk gaat. Op de bijenmarkt in Uddel wordt het zelf maken van waswafels gedemonstreerd; de Bijenmarkt in Uddel wordt op 8 juli a.s. gehouden. Of kijk op de internet https://m.youtube.com/watch?v= 0OPW73eZ0Fc Op de ALV is besloten dat op de Praotavond op 24 oktober 2017 een besluit zal worden genomen over de aanschaf.     8. Nieuws uit bijenland     * NBV algemene ledenvergadering Op zaterdag 22 april a.s. van 10-12.30 wordt de NBV ALV gehouden in Wageningen. Dit is de laatste vergadering in zijn huidige vorm. De NBV werkt aan een nieuwe bestuursvorm met een ledenraad. De ledenraad gaat de huidige ALV vervangen.     * NBV nieuwe organisatiestructuur  De NBV werkt aan een bestuursvorm met een Ledenraad. De Ledenraad bestaat uit 40 leden. De raad vervangt de Algemene Leden Vergadering. Doel van de Ledenraad is de afstand tussen leden en bestuur te verkleinen en besluitvaardiger te kunnen opereren.  Onze vereniging De Imme is deelnemer in de groep Veluwe-Noord, die wordt gevormd door de afdelingen Nunspeet, Elspeet, Epe, Heerde, Wezep/Hattem, Vaassen en is met één ledenraadslid vertegenwoordigd is in de ledenraad.  

 9. Data verenigingsactiviteiten 2017 

zaterdag 15 april 2017 aanvang 9.00 uur 

Bijenstal Koffie en klussen

woensdag 2 augustus 2017 aanvang 8.00 uur 

65ste Honing- en bijenmarkt Marktplein Epe 

zaterdag 19 augustus aanvang 17.00 uur* tot 20.00 uur *gewijzigde aanvangstijd  Barbecue bij Bijenstal 

dinsdag 24 oktober aanvang 19.30 uur Proatavond bij Hagedoorns Plaatse 

 10. Kopij voor de nieuwsbrief Heb je een bijvoorbeeld een ”leuke” ervaring met bijen of imkeren om met elkaar te delen, stuur mij dan een stukje tekst toe, dan kan ik dat opnemen in een volgende nieuwsb