Vraag en antwoord

Berichten plaatsen op de website

Berichten, agenda of documenten

Wanneer je informatie wilt laten plaatsen op de website dan zijn een paar zaken belangrijk: Geef duidelijk aan wat voor soort bericht je wilt plaatsen.  Mail je bericht naar de beheerders van de website.

Nieuwsbericht

Een nieuwsbericht bevat algemene informatie die niet aan een datum vast hangt, maar wel na een tijdje zijn nieuwswaarde verliest. Om de site actueel en interessant te houden is het van belang dat hier steeds nieuwe informatie komt te staan. Stuur bij voorkeur ook een leuke afbeelding of foto mee om het bericht aantrekkelijk te maken.

Agenda item

Een agenda item hangt aan een specifieke datum en verdwijnt uit beeld nadat de datum geweest is. Agenda items kunnen door bezoekers van de site ook toegevoegd worden aan hun eigen google agenda. Hier staat bijvoorbeeld wanneer de ALV is, de praotavond, een excursie of andere activiteit of wanneer de bijenmarkt is. Geef duidelijk door wie de doelgroep is: leden of ook andere bezoekers van de site. Waar en wanneer de activiteit plaats vindt. Stuur een wervende tekst mee en liefst ook een leuke afbeelding of foto die past bij de activiteit.

Documenten

Je kunt ook een document (pdf) insturen. We slaan deze dan op, op de site en het document kan door belangstellenden gedownload worden. Een document kan standaard door iedere bezoeker van de website geopend en gedownload worden. Houd dus rekening met eventuele privacy en de AVG regels. We plaatsen dus niet de ledenlijst of andere documenten waar informatie van leden instaat dit onder de AVG valt. Wel de agenda en notulen van de ALV.

Pagina

Een aantal zaken moet permanent altijd op dezelfde plek op de website te vinden zijn. Bijvoorbeeld informatie over de jaarlijkse bijenmarkt of informatief over lidmaatschap. Hiervoor maken we een vaste pagina die via het menu te vinden is.

Mail je bericht naar de beheerders van de website

Help! Een zwerm

20210617_160949

ls er een bijenzwerm bij u in de buurt/tuin is dan kunt u contact opnemen met onze zwerm coordinator Harry Roo. Tel. 06-121 49 470

Neem afstand tot een zwerm en laat het geheel met rust.

Rond mei-juni groeien bijenvolken en dan kan het gebeuren dat een deel van een volk er met de koningin vandoor gaat. Ze zoeken dan een nieuwe woning in de vorm van een holle boom of een holle ruimte bij een huis. Voordat ze dat nieuwe onderkomen gevonden hebben maakt de zwerm een tussenstop en vormt een kluit bijen aan een boomtak, paaltje, dakrand of soms aan een fiets of auto. Daar blijven ze een tijd hangen terwijl verkenners op zoek gaan naar het nieuwe onderkomen. Dit kan soms een paar uur duren maar soms ook dagen.


Een zwerm kan indrukwekkend zijn, maar ze is in principe niet gevaarlijk. De bijen hebben niets om te verdedigen en zijn er dus ook niet op uit om te steken. En imker kan de zwerm helpen door ze te huisvesten in een korf of kleine bijenkast. Dit voorkomt dat het volk mogelijk sterft omdat er geen geschikte ruimte gevonden wordt. En het helpt u van de zwerm in uw tuin af. Een imker doet dit graag.

Als u de zwermcoordinator belt dan zoekt hij of er een imker in de gelegenheid is om de zwerm te komen scheppen en meenemen.

40 jaar lid NBV

Wat in 't vat zit verzuurt niet!

Tijdens de jaarlijkse barbecue van De Imme vierde Ben Jonker zijn 40 jarig jubileum als imker en als lid van de NBV in Wageningen. Hij werd lovend toegesproken door de voorzitter Hans Stikvoort en kreeg zijn verdiende speldje.

20220827_183954

Imkers moeten inheemse zwarte honingbijen gaan houden

Via de e-mail kreeg de redactie een tip dat er een mooi artikel op Nature Today te vinden is.
Bioloog Jacques van Alphen schreef een boek over biologen die door de eeuwen het natuurlijke gedrag van wilde honingbijen ontrafelen. Dat gedrag is van zichzelf al super interessant, maar het zet ook de manier waarop de commerciële bijenvolken gehouden en geteeld worden in een nieuw licht. Van Alphen stelt dat imkers inheemse zwarte honingbijen moeten gaan houden. Beter voor de soort en de imkers!

Lees het volledige artikel op Nature Today
Meer informatie
  • Het boek 'Honingbijen - een natuurlijke en minder natuurlijke historie' geschreven door  Prof. Dr. Jacques van Alphen, verschenen bij Uitgeverij Brooklyn. Het heeft 144 bladzijden en kost  €15,-. Het ISBN is 9789492754448.

Bosonderhoud ’t Stukkie

In de Imme app kondigde onze voorzitter Hans Stikvoort al aan dat er binnenkort bosonderhoud zal plaatsvinden aan 't Stukkie aan de Rauwenhofweg. We gaan kijken of een extra stand meer imkers kan trekken.

Om 't Stukkie aantrekkelijk te houden voor bijen zijn meer drachtplanten dringend gewenst. Van Arie, een van onze leden hebben we al stekken van de amandelwilg. Heb je zelf ook nog stekken of drachtplanten over, bewaar ze dan zodat we deze tzt kunnen gebruiken op 't Stukkie of bij de Bijenstal.

En wil je (als lid van de vereniging) deelnemen in de Imme app? Stuur dan Hans even een berichtje!

Geslaagde start imkercafé

In maart is iedere bij een cent waard
- Onbekend

Op zaterdag 5 maart 2022 hebben we een gezellige ochtend gehad bij de bijenstal, het eerste imker café. Het was heerlijk zonnig en we hebben buiten met koffie en wat lekkers goed bijgepraat en ervaringen uitgewisseld. Er waren 17 leden en het was zeker voor herhaling vatbaar.Het imker café riep al direct een eerste vraag op over de korven die in de stal staan. Onder de korven staat een gevlochten mand of bodem waarvan niet iedereen wist waar deze voor dient. Navraag bij een echte korfimker leert dat de bodem gebruikt wordt om de ruimte kleiner te maken om de warmtehuishouding beter te houden. Bijvoorbeeld in de winter of wanneer je een kleine zwerm in een korf huisvest.


20220305_114330

Langzaamaan ontwaken ook de bijen in de glazen kast

Landelijke open imkerijdagen

De Imme doet op zaterdag 9 juli mee met de Open Imkerijdagen in samenwerking met Het Honingmagazijn. We kiezen voor deze samenwerking vanwege de faciliteiten en bezoekersaantallen. Op het programma staat: demonstratie honingslingeren, doorlopende film, waskaarsen rollen en natuurlijk voorlichting.


Voor deze zaterdag zijn we tussen 10 en 15 uur op zoek naar leden die willen komen helpen. Al is het maar een uurtje, alle hulp is welkom. Graag ontvang ik een reactie als je wel kunt helpen. Kun je niet, dan is een reactie niet nodig. Alvast bedankt voor de aandacht.  

Scroll to Top